Fórumvilág közösség

Teljes verzió: Társadalmi egyenlőtlenségek
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2
Segítséget szeretnék kérni a Társadalom ismeret érettségi projekt dolgozatom elkészítéséhez!
Témám: A Társadalmi egyenlőtlenségek
Feladatom : Vitafórum szervezése
  • Társadalmi egyenlőtlenség lehetséges okai
  • Mekkora a mértéke a társ. egyenlőtlenségnek?
  • a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére alkalmas lehetséges, megoldások keresése
Köszönöm a segítséget! Blush
Ez egy jó házi dolgozat lesz.Smile
Szerintem a társa.i egyenlőtlenség egyik okozója a nevelésben mutatkozik meg. Van aki jó nevelést kap és jó eredményt ér el az életben. Van aki nem kap elég jó nevelést, így nem tud igazán jól teljesíteni.
A nevelést lehet bontani szülői, baráti és iskolai nevelésre is. A baráti nevelést nem így szokták nevezni, de ők is nagy hatással vannak az illetőre. És tudni kell, hogy aki nem kap megfelelő baráti támogatást, az szintén hátrányba kerül.
Ezenkívül az állami támogatás is ott van, amit nem mindenki kap meg. És nem kell pont pénzre gondolni.
Maga a lakhely is teremthet társadalmi különbséget, hiszen nem mindenhol van például kulturális program vagy internetezésre lehetőség. Több falú és város összehasonlítása talán felfedi ezeket a társadalmi különbségeket.
Földrajzi, éghajlati szempontból is lehet vizsgálni a dolgokat. Például Afrika, Amerika, Európa, Ázsia összehasonlítása. Érthető, hogy egy afrikai lehet hogy éhezik, míg egy amerikai meg pocsékolja a kaját. Persze afrikában is vannak gazdagok és amerikában is szegények, de a mezőgazdaság és több más szempont alapján azért elmondható, hogy hol melyik fordul elő jobban.
Aztán ott van az, hogy van aki szellemi vagy testi sérült, van aki meg makkegészséges. Itt is észrevehető a társadalmi egyenlőtlenség is, igaz ezt példákkal érdemes alátámasztani.
Ezek kiindulópontnak jók. Az első feladatnak ajánlom a kutatómunkát, az információk gyűjtését. Aztán utána ráérsz szűrni az információkat jobban és megfelelően tálalni.
Hogy mekkora a mértéke, azt jól lehet hangsúlyozni azzal, hogy a szélsőséges elemeket kiemeled. Ezek példák felhozásával jól tudod alátámasztani azt, hogy szerinted mekkora a mértéke.
A megoldás sok fejtörést okozhat. De az egyik lehet, hogy tudatosan elosztani a felhalmozódó dolgokat ott, ahol szükség van. Például élelmiszer esetén. Vagy támogatni azokat, akik kevésbé kaptak támogatást. Pénzügyi szempontból is sokkal igazságosabbá tenni a rendszert. Ezek mind olyan dolgok, amiken gondolkozni kell. Nagy horderejű megoldások is lehetnek, csak tudd alátámasztani, hogy miért és hogyan lehetséges. Legalább olyan szinten, hogy ne érezhesse senki azt, hogy ez csak egy gondolat volt.
Egyelőre ennyi. Kiindulásnak talán jó lehet.
Egyébként majd a végén szívesen elolvasnám a dolgozatot.Wink
A nevelés mutatkozik meg a társadalmi egyenlőtlenségben, így is lehet mondani.
Van aki jó nevelést kap, de az nem biztos, hogy feltétlenűl jó eredményeket ér el és aki
nem az attól még jól teljesíthet. Ez nem ilyen egyszerű, hogy jó nevelés rossz nevelés!
Kaphat egy nehéz körűlmények között felnövő egyén is jó nevelést és ugyancsak egy jó
módú családból való rosszat. Különben is nem csak a körülményeink határozzák meg azt,
hogy hogyan teljesítünk, még azon kívűl számos tényező befolyásolhatja képességeinket.
Gondolok itt pl. az egyén hozzáállására a tanulás a munka a család és az élet egyéb területein.
Különbségek vannak egy országon belül, Magyarországon a nyugati országrészben jobban élnek mint keleten. Bocs holnap folytatom.
Azért ezzel kicsit vitatkoznék. Én azt nevezem jó nevelésnek, ami után jó eredményt ér el a gyerek. A jó nevelésbe beletartozhat a szülő hanyagsága is, hogyha ez is hozzájárul ahhoz, hogy jó eredményt érjen le. Ezenkívül aki jó eredményt ér el, az jól is teljesít. Hogy mennyire hatékonyan és milyen módon, az valóban sok mindentől függ. De ez mind függ a neveléstől és a körülményektől is.
Az egyén hozzáállása is sokszor azon múlik, hogy milyen környezetben nő fel addig, amíg rá nem jön arra, hogy a tudatos gondolkodás fejlesztésével ő egyedül is sokkal többmindenre képes. De az erre a szintre való eljutása is a körülményektől függ. Ha valaki nem él át elég dolgot, hogy ez tudatosodjon benne, hogy sokminden saját magától függ, akkor úgy él, ahogy a környezete diktálja.
Azért szerintem konkrétizálni kellene,hogy melyik országról,vagy földrészről beszélünk. Ha a mai Magyarországot veszem, szerintem a meghatározó cselekedeteinket a péz irányítja.Bár merre is nézünk a pénz szerint működik minden.A pénz választja szét az embereket. mert Jani, gondolj bele,ha van pénzem elérhetek olyan dolgokat,amit pénz nélkül nem. És hiába van jó nevelésem ezen az nem változtat.Jelen helyzetben nem tudnám megmondani mi lenne jó...(csak halkan mondom= kommunizmus) Nem össztévesztendő a szocializmussal!! Bárhogy is próbáljja az aktuális kormány ezen változtatni nem megy. Vegyük például a mostani szuper bruttósítást. Minél többa kereseted annál többet kapsz. Az aki létminimumon él,az nem kap többet csak 1000 Ft-o.t. De akinek kb 300 ezer a bruttója az minimum 15 ezer forinttal visz többet haza. Ezzel csak tövább növekszik a szakadék a két társadalmi réteg között. Lehet akármilyen nevelésem,akkor is " hátrányosan" vagyok megkölönböztetve,mert kevés a pénzem.
Most csak ennyit mert sietek,majd jövök....
Az tud jó eredményt elérni akinek jó képességei vannak. Hiába sulykolják a fejébe valakinek a matekleckét ha sík hülye hozzá, úgyhogy én az egyén képességeiről beszélek nem pedig egy általánosságban vett jó nevelésről. A gondolkodásomat és az életvitelemet én nem úgy élem ahogy a környezetem diktálja szépen is néznék ki ha így lenne.
Etlek. Ha az emberek nem élnének, akkor pénz sem lenne. De régen sem volt ám, csak a cserekereskedelem után jött be.
Sokan azt hiszik, hogy a pénztől függünk. Pedig a pénz annak következménye, amit csinálunk. Ha valamit jól és hatékonyan csinálunk, akkor megkeresnek azok, akik hasznosítani tudnak és fizetnek érte. Vagy mi ajánljuk fel magunkat.
És most gondolj bele. Ha hülye vagy és nem jól forgatod vissza a pénzed, akkor nem marad meg, hanem elvész. Egy értékes ember megdolgozik a pénzért. Egy okos ember megtanulja azt, hogy hogyan tud felhalmozódni vagy minél többet költeni úgy, hogy ne menjen mínuszba.
A társadalom rétegei közötti szakadék nemhogy csökken éppenhogy nő. Akik jómódban élnek magasból tesznek rá, hogy emberek megfagynak vagy éhen halnak. Időnként rendeznek egy jótékonysági bált és vállonveregetik magukat, hogy milyen jótét lelkek, teszik ezt a lelkiismeretük megnyugtatása miatt. De hát mindenkinek tennie kell valamit annak érdekében, hogy jobbra forduljon a sorsa. Ismertem olyan embert, hogy jó körülmények között nevelkedett sőt még tehetséges is volt különböző területeken és mégis egy tróger lett belőle, de olyan is volt aki a legnagyobb nyomorból kitőrve nagyvállalkozó lett. De az is igaz, hogy aki beleszületett a nyomorba nagyon nehéz kitörnie onnan még ha jó képessékekkel is lett megáldva. A mai világban az érvényesüléshez jó vagy legalábbis elfogadható körülmények megfelelő képességek és képesítés az egyén pozítív hozzáállása és egy kis szerencse is kell, ám ezek a dolgok nem mindenkinek adattak meg.
(2010-02-10 12:28 PM)Nikcamikca Írta: [ -> ]Segítséget szeretnék kérni a Társadalom ismeret érettségi projekt dolgozatom elkészítéséhez!
Témám: A Társadalmi egyenlőtlenségek
Feladatom : Vitafórum szervezése
  • Társadalmi egyenlőtlenség lehetséges okai
  • Mekkora a mértéke a társ. egyenlőtlenségnek?
  • a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére alkalmas lehetséges, megoldások keresése
Köszönöm a segítséget! Blush

Szia!
Most az a témád, hogy összehozz egy ilyen fórumvitát, vagy az, hogy tanácsokat kérj és vizsgálódj a témában? Szerintem ez sokunk számára nem elég világos.
Másrészt viszont - akármelyik is kell neked - te is hozzászólhatsz a témához, és kifejtheted a véleményedet, a tanárok bizonyára nem fogják az aktív résztvételt lepontozni! Ha te nem szólsz hozzá, mint témaindító, akkor én minek?
Lehet, hogy politikusnak készül!
Nem készülök politikusnak, a feladatom egy vitafórum szervezése ahol arra a kérdésre keresem a választ h hogy lehet megszüntetni a szegénységet és mi lehet az oka! Mások véleményére vagyok kíváncsi és én csak segítséget kértem de nem kötelező hozzászólni
(2010-03-02 17:23 PM)Nikcamikca Írta: [ -> ]arra a kérdésre keresem a választ h hogy lehet megszüntetni a szegénységet és mi lehet az oka!
A szegénység oka, mert szétlopták az országot!
Először is , el kell távolítani a parlamentből az összes politikai bűnözőt!!!
100%-os vagyonelkobzást, majd börtön büntetést adni nekik, (természetesen életfogytig!) államadóságot nem szabad vissza fizetni, (ha még is megpróbálnánk visszafizetni ami amúgy is lehetetlen, akkor eleve csődbe menne az ország!) gazdaság beindítását és az embereket kapitalista, demokratikus, uniós fizetést adni stb... Ez mind megoldható, csak olyan embereket kell a parlamentbe juttatni, amíg nem késő!
(2010-03-03 08:05 AM)univ Írta: [ -> ]
(2010-03-02 17:23 PM)Nikcamikca Írta: [ -> ]arra a kérdésre keresem a választ h hogy lehet megszüntetni a szegénységet és mi lehet az oka!
100%-os vagyonelkobzást, majd börtön büntetést adni nekik, (természetesen életfogytig!) államadóságot nem szabad vissza fizetni, (ha még is megpróbálnánk visszafizetni ami amúgy is lehetetlen, akkor eleve csődbe menne az ország!) gazdaság beindítását és az embereket kapitalista, demokratikus, uniós fizetést adni stb... Ez mind megoldható, csak olyan embereket kell a parlamentbe juttatni, amíg nem késő!
Elég drasztikusnak tűnik.Big Grin
(2010-03-03 08:05 AM)univ Írta: [ -> ]

Ezzel egyetértek! A sok politikus pöffeszkedik a x milliárdos villájában, az ország nagy része viszont nyomorog! Ha minden politikus fizetését a felére csökkentenék már nem lenne ekkora szarba ez az ország
Hát igen! Sok a fizetésük, de főleg az amit ellopnak!
Oldalak: 1 2
Referencia URL-ek