Minden amire jó rájárni.
Mentás húspogácsák köményes joghurttal
Hozzávalók:1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 marék friss mentalevél
1-2 friss chilipaprika
50 deka darált pulykahús
1/2 teáskanál őrölt fahéj
só
2+4 evőkanál olaj
2 deci joghurt
1 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál méz
Elkészítés:
Először nagyon apróra vágom az újhagymák fehér szárát, a megpucolt fokhagymagerezdeket és a mélyzöld mentaleveleket. Utána kimagozom a chilipaprikát, aztán az üres paprikahéjakat vékony karikákra szelem.
Ezek után a felaprított újhagymát, a fokhagymát, a mentát és a chilit beleszórom egy tálba, és hozzájuk teszem a darált pulykahúst. A masszát megsózom, ízesítem kevés őrölt fahéjjal, és hozzáöntök 2 evőkanál olajat. Az egészet alaposan összekeverem, aztán szemmérték alapján 8 részre osztom.
Mindegyik húsadagból 5 centi átmérőjű és 1 centi vastagságú pogácsaszerűséget formázok, majd egy nagy serpenyőben 4 evőkanál megmelegített olajon, fedő alatt megsütöm a fűszeres hamburgereket. Miközben a fasírtok süldögélnek - úgy 5-5 perc kell nekik oldalanként-, mártás gyanánt összekeverem a joghurtot az őrölt köménnyel meg a mézzel.
Végül a joghurtos öntetet még azon melegében rákanalazom a szűrőlapáttal kiszedett húspogácsákra, és akár rögtön be is kebelezhetjük őket. De később is finomak, azaz a langyos, mentás pulykagolyókra isteni rájárni. Már ha marad belőlük.

4 könnyű adag lesz.
8 kincs rizs
Hozzávalók (1 személyre):
5 dkg párolt rizs, 1/2 konzerv sárgabarack, 5 dkg diákcsemege (mazsola, mogyoró, kesudió, mandula)
Pár szem dió, 4 teáskanál méz, 2 kávéskanál cukor, Kevés étolaj
Előkészítés: a rizst előfőzzük: v megpároljuk, v bő vízben egyszerűen csak megfőzzük, majd leszűrjük. A konzerv gyümölcsöket kisebb dbokra vágjuk fel, hogy épp 1 falatnyiak legyenek.
Elkészítés: a wokot jól felmelegítjük, majd fél merőkanálnyi olajat körülfuttatunk benne. Ezen a megfőtt rizst állandó kevergetéssel átmelegítjük, úgy 1 percig kissé megsütjük. (Vigyázzunk, nehogy leragadjon!) Ezután az ízesítés első lépéseként a mézet adjuk a rizshez, amit jól elkeverünk, majd megszórjuk a 2 kávéskyi cukorral. Ezután beletehetjük a kincseket, vagyis a magvakat, konzervgyümölcs dbkákat, és folyamatos kevergetéssel 1-2 perc alatt szinte csak átforrósítjuk azokat. Megfelelő díszítéssel tálaljuk.
Kiadós,univerzális fozött krém
Hozzávalók:
4 dl tej
5 evokanál liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
Ízesíteni lehet:
rummal
vaniliával
citrommal
naranccsal
kakaóval
dióval
kávéval
mákkal
mézzel
bármilyen gyümölcsízzel,lekvárral,dzsemmel...
Elkészítés:
A tejet a liszttel csomómentesre keverjük és felfozzük. Ha kihult akkor összekeverjük a margarinnal habosra kevert porcukorral.A kapott massza egy semleges ízű krém, amit mindenképp célszerű ízesíteni. Az ízesítés palettájának gyakorlatilag csak a képzeletünk szabhat határt, de a fentiekben mindenki talál egy két gondolatébresztő ötletet.
Hát akkor én is adok egy receptet,nem ragad az oda,ha halványabb, akkor se, csak akkor villával veszem le, mert puhább, de ha kihül, megszilárdul. Lagzikba szokták sütni.
70 dkg liszt,
26 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg sajt reszelve,
1 sütőpor,
2 tojás,
2 dkg só,
egy kis kömény,
annyi tejjel vagy aludttejjel összegyúrni,hogy összeálljon az anyag.Fél ujjnyi vastagra sodorni,pogácsaszaggatóval kiszaggatni.Felforrósítani a lapátsütőt és megkenni minden sütés előtt olvasztott vajjal.Sütni.Enni.Nyami.
Hozzávalók és elkészítés :
50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 8 dkg porcukor, 2 dl méz, 1 tojás, 1dl tej, 1 kk. szódabikarbóna. Mindezt összedolgozni, ha szükséges, tejjel pótolni. 3-4 vékony lapot sütünk, tepsinktől függően.
Töltelékhez:
30 dkg cukrot megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, s hozzákeverjük a 1/2 liter tejben elkavart 10 dkg lisztet. Sűrűre főzzük, mint a tejbegrízt. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadunk 20 dkg vajat, 1 vaníliás cukrot. Nagyon alaposan kikavarjuk, majd a lapok közé töltjük. A tetejére porcukrot szitálunk. Másnapra bepuhul.
Hozzávalók:2 db nagyobb héjában főtt burgonya, 1 kg liszt, 1 fél marék fagyos zsír, 1 db tömlős tejszínes Camping sajt (natur), 1/2 kispoharas tejföl, 2 dl tej, 3 szem cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás, só.
Még egy tojássárgája meg 1 kanál tej keveréke a lekenéshez. 20 dkg
trappista sajt.
Elkészítés: A főtt burgonyát burgonyanyomón áttörtem, összekevertem a zsírral, tömlős sajttal, tejföllel, sóval. A 2 dl tejben felolvasztottam a cukrokat, kevés sót, és megfuttattam az élesztőt. A burgonyá-
hoz kevertem a lisztet is, hozzáadtam az egész tojást és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól összedolgoztam és rövid ideig
pihentettem a tésztát. Ezután lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtottam, lekentem tojással, a tetejét késsel beirdoltam és megszórtam reszelt sajttal. Egész apró (kb.10 Ft-os
nagyságú) pogácsaszaggatóval kiszaggattam és 180 fokon szép pirosra
sütöttem. Próbáljátok ki, nálunk nagyon kapós, ízlik a fiúknak!
30 dkg liszt,10 dkg p.cukor,10 dkg margarin,késhegynyi szódabikarbóna,1 ek. kakaó,1 tojás,1 ek. tejföl. Ezeket összegyúrjuk, majd 2 cipót formálunk belőle. Akkorára nyújtjuk, hogy az őzgerincsütőbe bele tudjuk fektetni úgy, hogy vissza lehessen rá hajtani a tetejére. Mikor megtöltöttük a krémmel.
Töltelék: 4 cs. túró, 15 dkg porcukor, 2 cs.vaniliacukor,1 cs.mazsola /előre leáztatva kis rumban/,4 ek.búzadara,1 citrom reszelt héja. Ezeket összekeverni és hozzáadni a 4 tojás habját, majd ezzel töltjük a két őzgerincet. Lassan sütjük. Porcukorral vagy csokimázzal bevonhatjuk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,10 dkg p.cukor,10 dkg margarin,késhegynyiszódabikarbóna,1 ek.kakaó,1 tojás,1 ek.tejföl.
Elkészítés:
Ezeket összegyúrjuk, majd 2 cipót formálunk belőle. Akkorára nyújtjuk, hogy az őzgerincsütőbe bele tudjuk fektetni úgy, hogy vissza lehessen rá hajtani a tetejére, mikor megtöltöttük a krémmel.
Töltelék. 4 cs. túró, 15 dkg porcukor, 2 cs.vaniliacukor,1 cs.mazsola /előre leáztatva kis rumban/, 4 ek.búzadara, 1 citrom reszelt héja. Ezeket összekeverni és hozzáadni a 4 tojás habját,majd ezzel töltjük a két őzgerincet.Lassan sütjük. Porcukorral vagy csokimázzal bevonhatjuk.
Sajtos rúd, vagy pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg túró, só
sajt a tetejére.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a túrót, sót és összegyúrjuk.
Derelyevágóval méretre vágjuk. Elő melegített sütőbe sütjük. Finom!
…
Sajtos kifli
Hozzávalók:
70dkg liszt
2 egész tojás
1 dl étolaj
2 dl tej
5 dkg élesztő
só ízlés szerint (3 mokkáskanál)
Elkészítés:
2 dl tejbe felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi anyaggal összegyúrjuk és kelesztjük.
8 részre osztjuk és cipókat formázunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre nyújtjuk.
20 dkg margarint 1 mokkáskanál sóval habosra keverünk és 4 egyenlő részre osztjuk.
4 lapot megkenünk, 1 lapot rárakunk. 16 felé vágjuk, mint a tortaszeletet (háromszögeket kapunk)A cikkelyeket kívülről befelé haladva tekerjük fel. Sajtba mártjuk.